marți, 24 februarie 2009

Dragobetele - dovada ca romanii sunt nascuti sa fure

Cu o luna inainte de Valentine's Day toti se invarteau, strangeau bani, faceau rezervari la munte, la Paris, la Roma pentru ca se apropia sarbatoarea iubirii, sau mai bine zis sarbatoarea americanilor a iubirii. Romanii aveau Dragobetele. Unde e acum Dragobetele?

In afara de o stire pe ProTV, care ne aduce aminte ca aveau si romanii o sarbatoare a iubirii, nu mai vezi nimic legat de Dragobete. Pentru mine asta e cea mai buna dovada ca romanii sunt nascuti sa fure. Altii au dezvoltat afaceri cu Valentine's Day iar ro
manii ce au facut? Au luat sarbatoarea promovata de altii ca sa isi vanda si ei ciocolata si biletele de avion spre hotelurile din locuri romantice care mai nou nu inseamna doar Paris. Acum e romantic cam orice loc din Europa dar daca ajungi in Venetia, Roma sau Londra esti foarte tare. Daca spui ca ai mers oriunde in Romania esti cel mai fraier.

Nu stim sa promovam nimic ce e roman
esc. Americanii ne vand whiskey, francezii sunt renumiti pentru vinuri si cognac, nemtii pentru bere, spaniolii ne iau banii pe sangria. Romanii ce au? Daca intrebam un "european" de o bautura romaneasca sunt convins ca o sa ne spuna despre tuica si palinca :-) Ce e frustrant e ca am fost cam prin toata Europa asta si chiar nu pot sa spun ca e o diferenta ca aia domnule sunt oameni destepti. Spaniolii cel putin cred ca sunt unii dintre cei mai prosti oameni de pe planeta, sau au vrut sa ma faca pe mine sa cred asta. Singurul lucru care ne diferentiaza e ca toti ceilalti sunt mai simtiti. In Romania se fura cu nerusinare, se conduce si se merge pe strada la fel. "Intrarea" in Europa nu a schimbat nimic in bine. Suntem un popor din ce in ce mai nesimtit si mai prost drept dovada audientele tot mai mari ale lui Dan Diaconescu care fac si celelalte televiziuni sa se indrepte spre acelasi gen de emisiuni. Daca acum cateva luni cand vedeai un idiot la Diaconescu puteai sa schimbi postul si sa rasufli usurat, acum ajungi fortat pe Discovery sau pe National Geographic unde oricum e o emisiune pe care ai mai vazut-o de 4 ori.

De "Dragobete" o sa raman cu o intrebare in minte: De ce nu stim sa promovam nimic in Romania?

P.S.: Dragobetele saruta fetele!

13 comentarii :

  1. Anonim spunea...

    saruta-ma :*:*:*:*
    si ca sa iti raspund: pentru ca am devenit comerciali in aproape orice, din cauza globalizarii si, mai ales, din cauza indiferentei.
    ps imi place imaginea:your hair looks nice...=))

  2. Anonim spunea...

    tare postu cum ziceam..si foarte true..cu o exceptie. dracula! ..intrebi strainii despre romania..multzi numa de dracula shtiu :)
    Sma

  3. Anonim spunea...

    intr-adevar, am devenit comerciali in orice, mai putin cu propriile traditii... am citit de dimineata un articol despre dragobete (presupun ca nu multi stiu ca e de fapt de gen masculin)... se spune ca este cea mai veche traditie, sarbatoare, si multi ar ramane uimiti cate superstitii si obiceiuri contine aceasta sarbatoare... dar, pana la urma, in ziua de azi, daca respecti traditia si urmezi obiceiurile, sigur iti vor suna in ureche chestii de genul "ce-ai mah, esti de la tara????!!!!"...

  4. Anonim spunea...

    si ai pefecta dreptate Flo, romanii sunt facuti sa fure... daca americanul isi cunoaste tara dupa Statuia Libertatii, francezul dupa Turnul Eifel, romanul dupa lipsa brusca a ceasului de la mana... ce ne face si mai vinovati, pe romani in general, este faptul ca suntem fffffff usor influentabili... dovada fast-food-urile, Valentine's Day, Halloween, etc etc

  5. Anonim spunea...

    ai stat tu si te-ai gandit....si sa sty k a iesit bn...ai dreptate noi stim decat sa copiem da sa valorikim ce-i al notru....sufletul...;)tara noastra=xerox...:)):))

  6. Smart, funny and modest spunea...

    @fishuca - :*
    @sabyutza - sper ca stiau ca e barbat nu de alta dar PS-ul este Dragobetele saruta fetele si daca sarbatoarea era gay, atunci era bine ca nu e promovata :-)

  7. Anonim spunea...

    :-) mda, numai ca e sarbatoarea dragostei, si in zilele noastre se vorbeste despre legalizarea homosexualitatii- nu ca as fi pro sau contra, dar nu stii cine iti citeste blogul;-))- asa ca, mergea oricum :)

  8. Anonim spunea...

    glumesc apropo... cand am zis ca nu se stie cati stiu ca "Dragobete" e de genul masculin m-am referit la tot ce cuprinde aceasta sarbatoare, nu neaparat numele in sine: traditii, obiceiuri, bla bla bla...

  9. Smart, funny and modest spunea...

    Tema zilei de maine: Gay - Pro sau Contra? :-)

  10. Smart, funny and modest spunea...

    @Sma - Dracula e cunoscut nu pentru ca a fost promovat de noi. Tot americanii au facut filme cu Dracula si de asta stiu. Si cine face mai multi bani cu brandul Dracula? Noi sau americanii? :-)

  11. Anonim spunea...

    Ai dreptate flo, la asta ma gandeam si eu. Nu stiu daca stiti cu totii, insa la paris, langa centrul georges pompidou, se afla atelierul lui brancusi. la londra la madame tussauds e o statuie de ceara cu "vlad the impaler" si diferite metode de executie..la noi...nu e nimic. chiar va rog sa-mi spuneti ce mai gasiti in strainatate "made in romania", sunt curioasa. vreau sa vizitez :P

  12. Anonim spunea...

    urat ... dar adevarat :( din pacate ...

  13. Anonim spunea...

    "Copierea" de absolut orice de la americani, nu e doar in traditi, ci si in vocabular, si in emisiuni si in felu de a se purta a romanilor, centre comerciale...etc, americani vor sa globalizeze in urmatori ani si romani sa-u grabit si au facut-o deja ;)) glumesc , dar noi ne uitam la tot ce se intampla in America si vrem sa se intample si la noi crezand ca tara respectiva e chiar de luat exemplu. Ma gandesc de ce are atata influenta asupra Romaniei. Si acum sa nu mai deviez atat de la subiect, vreau sa zic ca eu nu auzisem pana acum de sarbatoarea asta, nu numai ca am 19 anisori, ci si pentru ca am plecat de mica din Romania. (de aici se subintelege si vocabularul meu "dezvoltat" si gramatica mea buna) .